Find os på

« Tilbage

lpm dobler op med ekstra drejecenter

 

LPM DOBLER OP MED EKSTRA DREJECENTER

TNX-maskinen fra Traub, som lpm netop nu får installeret en mere af, har tre revolvere, alle med X-, Y- og Zakser. Det specielle er her, at ved særligt krævende emner, kan alle 3 revolvere arbejde samtidigt på én valgfri spindel. Det giver operatøren særdeles stor frihedsgrad til at optimere produktionen, så man opnår kortest mulige styktid. Samtidig er begge spindler lige store i boring og er lige stærke effektmæssigt, så heller ikke her er der begrænsninger for typen af bearbejdning. "Vi har gjort os flere overvejelser. En var at udskifte både den nedslidte, og så Traub-centret, og købe helt nyt, for at være sikker på, at vi får noget fremadrettet. Det fik Indexs Traubs Torben Frydensberg talt os væk fra," fortæller direktør Kurt Andersen. Torben Frydensberg var på banen, for at give en vurdering af Traub-drejecentret. Det er stadig en maskine, der står i et syv-cifret beløb, selv om den er godt syv år gammel. "Det er jo overbevisende, at teknologien holder sin værdi så godt. Og samtidig kunne vi få en komplet opdatering, så den gamle maskine, og så den helt nye, tilsvarende TNX-model er ens, og dermed let at gå til for operatørerne," siger Kurt Andersen, og fortsætter: "Selv om det har været en lang rejse, at nå en beslutning, har det været en rigtig god rejse."

 

HURTIGE OMSTILLINGER

Opstillingstiderne på de to CNC-drejecentre er kort, idet 3 revolvere ikke kræver den samme mængde af værktøjsløsninger, der skal udskiftes ved omstilling. Værktøjerne kan ganske enkelt blive siddende i maskinen, der rummer op til 60 værktøjer ved dobbelt belægning i revolverne. Magasinet er en særlig Traub-specialitet, som ikke kræver lang omstillingstid, ved dimensionsveksel. Operatøren drejer et håndtag nogle omgange, og flytter dermed de ruller som fører stangen ind eller ud til den ønskede dimension. Produktionen ved LPM foregår fra 4 meters stangmagasin, og med 2 spindler og 3 revolvere i maskinen, kan emnerne produceres helt færdige, inden de tages ud med emnegriber. Emnegriberen har sin egen servomotor med hydraulisk svingenhed og pneumatisk betjent griber med emneovervågning. Emnegriberen formår dermed at kontrollere, at emnet faktisk følger med ud af maskinen - uden at beskadige det undervejs. Slutteligt lægges det på et transportbånd, som kører ud af maskinen til videre håndtering. "Det er stabile, kraftige drejecentre, der kan håndtere selv virkeligt komplekse emner," noterer Kurt Andersen.

 

SKAL KØRE 2-HOLDSSKIFT

De to Traub-centre er opstillet lige over for hinanden, og kan således betjenes af den samme operatør, hvilket harmonerer godt med filosofien for produktionen hos lpm. "Vi har to-holdsskift på maskinerne, og har med opdateringen på den ældste maskine sikret os, at de er enkle at gå til samtidig med at vi kan flytte på jobs mellem dem, hvis det skulle blive nødvendigt," noterer Kurt Andersen. Der er ud over maskininvesteringerne også indkøbt en ganske stor værktøjspakke i forbindelse med projektet: "Vores ansvarlige Michael Andersen har sammen med Torben Frydensberg sammensat en bestykning, der sikrer den optimale drift på de to centre, så vi fra dag ét får det fulde udbytte af investeringen," fastslår Kurt Andersen, og Torben Frydensberg supplerer: "Der er få, der kan matche det setup, som LPM nu står med. Det er virkeligt gennemtænkt og optimeret, så de får begge maskinernes kapacitet udnyttet maksimalt."