Find os på

Hvad er automatdrejning?

Automatdrejning er en spåntagende bearbejdningsproces ligesom f.eks. langdrejning og 3- og 5-akset bearbejdning.

Automatdrejeren er særdeles anvendelig til meget store emneserier. Dette bl.a. fordi den har mange værktøjer som muliggør adskillige bearbejdninger i samme opspænding.

En typisk automatdrejebænks hoveddele er hovedspindel, et antal værktøjsrevolvere, og en modspindel (Se figuren herunder).

Der er ofte flere værktøjsrevolvere, så der kan være flere værktøjer i indgreb på én gang. Dette giver hurtige cyklustider og hermed minimerede omkostninger. Hver værktøjsrevolver har typisk 10-12 værktøjsstationer. Hovedspindlen er hvor stangen med råmateriale sidder spændt fast. I eksemplet fra figuren herunder, vil materialet blive bearbejdet af værktøjsrevolver 1 og 3 i den ene ende. Efter færdigbearbejdning vil modspindlen gribe emnet, idet det bliver skåret fra råmaterialet, hvorefter værktøjsrevolver 2 vil bearbejde emnet i den anden ende. Dette foregår samtidigt med at værktøjsrevolver 1 og 3 bearbejder et nyt emne. Der kan også monteres roterende værktøjer, så man kan fræse i emnet, ligesom i et 3- eller 5-akset bearbejdningscenter.

Automatdrejeren desuden har ligesom langdrejeren normalt et lademagasin, hvori man lægger stangmaterialet, som maskinen kan trække ind og bearbejde. I den anden ende spytter den færdige emner ud på et transportbånd

Ved automatdrejning gælder det, at værktøjet bevæger sig langs Z aksen, mens materialet er stationært, hvor det ved langdrejning er modsat, altså materialet der bevæger sig langs Z aksen mens værktøjet er stationært.

Automatdrejemaskiner er forskellige afhængig af forhold som maskinens konstruktion, dens størrelse og betjeningen af den

 

Eksempel på automatdrejer med 3 værktøjsrevolvere:

 

Læse mere om hvad lpm tilbyder indenfor automatdrejning

Miyano - Alu-emne med pinol
Traub TNX 65 - Simultan